Εμπιστοσυνη! Γιατι ειναι σημαντικη; Γιατι δυσκολευομαι να εμπιστευθω;
Η εμπιστοσύνη. Ορισμός! Ουσιαστικό! Μόνο στον ενικό! Ουσιαστικό, πολύ ουσιαστικό στοιχείο κάθε σχέσης, ερωτικής, φιλικής ή επαγγελματικής και θεμέλιος λίθος για την επιτυχία της. Προαπαιτούμενο της σύνδεσης και απαιτούμενη για να νιώσουμε ασφάλεια και συναισθηματική εγγύτητα με τους άλλους. Ουσιαστική για την ηρεμία μας! Γένους θηλυκού, αλλά και αρσενικού. Μόνο στον ενικό! Γιατί δεν υπάρχουν πολλές εμπιστοσύνες! Γιατί χτίζεται βραχύπνοα, οικοδομείται αργά, κερδίζεται μόνο με το χρόνο, αλλά και χάνεται σε μια στιγμή.
Η εμπιστοσύνη στη ζωή μας είναι σημαντική. Βρίσκεται σχεδόν στον πυρήνα κάθε σχέσης μας. Χωρίς αυτή είναι δύσκολο να βιώσουμε σχέσεις πραγματικά ικανοποιητικές. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει αγάπη, δεν υπάρχει παράδοση στον άλλον. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να δομήσουμε αληθινές στενές σχέσεις. Χωρίς εμπιστοσύνη μια σχέση δε θα κρατήσει! Χωρίς αυτήν οι άνθρωποι δεν ανοίγονται ο ένας στον άλλον, δεν έχουν την απαιτούμενη οικειότητα και αίσθηση αποδοχής .Κρύβουν κομμάτια του εαυτού τους και των σκέψεών τους ,φέρνουν τον εαυτό τους μισό στη σχέση και επιφυλακτικό ,μίζερο και συγκρατημένο στην επένδυση και έτσι η σχέση στερείται σταθερότητας και εξέλιξης! Η σχέση τότε βιώνεται ως ένας «χώρος» απειλητικός από τον οποίο πρέπει να προστατεύομαι διαρκώς, αντί για το μέγιστο πεδίο ασφαλείας και στοργής που θα ‘πρεπε και μπορεί να είναι για όλους μας!
Η εμπιστοσύνη είναι καταλυτικό στοιχείο στο χτίσιμο δυνατών σχέσεων, συμπαγών ομάδων και αδιάσπαστων συνεργασιών. Όταν υπάρχει, είναι συνώνυμο της πίστης, της αφοσίωσης και της δέσμευσης να συνεχίσεις να δουλεύεις για τη σχέση με αυτόν που στην εμπνέει! Το «σε εμπιστεύομαι» φτάνει τελικά να έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από το «σ’ αγαπώ»!
Στο χώρο εργασίας η εμπιστοσύνη μειώνει τα επίπεδα άγχους και την εχθρότητα στο εργασιακό περιβάλλον. Η πραγματική σημασία της εμπιστοσύνης είναι τελικά η πίστη στην ειλικρίνεια ή την ηθική ακεραιότητα των άλλων ! Πόσο μόνος τελικά πρέπει να νιώθει κάποιος που δεν την έχει!
Σημάδια ότι κάποιος έχει θέμα με την εμπιστοσύνη.
· Άτομα με θέματα εμπιστοσύνης συνήθως τσεκάρουν διπλά και τριπλά αυτά που τους λέγονται. Αντιπαραθέτουν τα λεγόμενα με στοιχεία της πραγματικότητας, συγκρίνουν,ερευνούν,παρανοούν
· Απομονώνονται από τους άλλους και είναι πολύ μυστικοπαθείς για τη ζωή, τις σκέψεις ή τα συναισθήματά τους.
· Προστατεύονται ,υποθέτοντας ότι θα τους πληγώσεις ακόμα και αν δεν τους έχεις δώσει καμία τέτοια αφορμή.
· Σε κουράζουν γιατί δίνουν πολύ λίγα με τα οποία θα συνδεθείς μαζί τους. Είναι εύθικτοι σα φιτίλια,υπερπροστατευμένοι,σκαντζόχοιροι γυαλιστεροί απ’εξω που πετούν αγκάθια αν πας να τους αγγίξεις!
· Δυσκολεύονται ,επίσης, να επεξεργαστούν ό,τι έχει να κάνει με το παρελθόν ή πράγματα που τους πλήγωσαν!
· Το αποτέλεσμα μιας σχέσης με έναν τέτοιο άνθρωπο είναι να υπάρχει άγχος στην επαφή μαζί του κι εκείνος άθελά του να γίνεται ψυχολογικά κακοποιητικός και απόμακρος…
Γιατί δεν μπορώ να εμπιστευθώ;
Η τάση μας να εμπιστευόμαστε ή όχι τους άλλους προσδιορίζεται από πολλούς παράγοντες. Ανάμεσά τους η προσωπικότητά μας ,οι πρώιμες εμπειρίες μέσα από τα πρότυπά μας, η κουλτούρα ,οι πεποιθήσεις, οι αξίες και η συναισθηματική μας ωριμότητα. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων και οι μετέπειτα εμπειρίες μας διαμορφώνουν το πόσο εύκολα ή γρήγορα εμπιστευόμαστε τους άλλους. Π.χ οι εμπειρίες σας μπορεί να ήταν τέτοιες που οδήγησαν στο να βλέπετε την εμπιστοσύνη σαν κάτι που δεν είναι δεδομένο, αλλά ως κάτι που κερδίζεται, εξού και λειτουργείτε συγκρατημένα απέναντι στους άλλους μέχρι να είστε απόλυτα σίγουροι ότι αξίζουν την εμπιστοσύνη σας!
Σημαντικός παράγοντας που σας κάνει συγκρατημένους και δύσπιστους είναι ότι ίσως έχετε πληγωθεί στο παρελθόν. Με άλλα λόγια το παρελθόν σας σας ελέγχει ακόμα και σας κρατάει πίσω. Μερικές φορές οι πληγωμένοι άνθρωποι είναι αυτοί που μετά πληγώνουν ανθρώπους! Μέσα από μια δυσλειτουργική διαδικασία άμυνας και αυτοπροστασίας παγιδεύονται σε μια νοοτροπία θύματος, χωρίς να το αντιλαμβάνονται . Τελικά γίνονται οι ίδιοι θύτες του εαυτού τους στερώντας του τη χαρά να εμπλακεί ξανά σε στενές σχέσεις αγάπης και εγγύτητας φοβούμενοι μην πληγωθούν . Λειτουργώντας με χαμηλή αυτοεκτίμηση ξεσπούν στους άλλους δικά τους συναισθήματα μειονεξίας. Άλλωστε εμπιστεύεσαι τους άλλους όσο τελικά εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου!
Επίσης, πιθανότερο είναι να απογοητευτεί κάποιος και να χαθεί η εμπιστοσύνη του όταν οι σχέσεις και οι προσδοκίες μας από αυτές δεν είναι ξεκάθαρες. Όταν αυτά που περιμένουμε δεν είναι σαφή, όταν υπάρχουν πράγματα ανείπωτα ή παράλογα υψηλές προσδοκίες, το πιο πιθανό είναι οι προσδοκίες αυτές να μην ικανοποιηθούν. Η εμπιστοσύνη συνήθως συζητάται όταν τη χάνουμε στις σχέσεις, σπάνια πριν! Λίγοι είμαστε εξαρχής ξεκάθαροι για τους ρόλους που προσδοκούμε σε μια σχέση, τις ευθύνες του καθένα και τί περιμένουμε.
Οι λόγοι που δεν εμπιστεύεται κάποιος είναι για τον καθένα διαφορετικοί. Όταν καταλάβει κάποιος ότι το να μην εμπιστεύεται τελικά δεν τον προστατεύει ,αλλά του στερεί τη χαρά της ανθρώπινης επαφής, αυτό είναι ίσως το πρώτο βήμα να δουλέψει με τη βοήθεια ενός ειδικού τούτο το μέγιστο θέμα και να ζήσει μια πιο ικανοποιητική ζωή.