Close

Πως να κανεις μια νεα αρχη. Η αλλαγη και πως να την πετυχεις! 

Η αλλαγή συμβαίνει μέσα μας πολύ καιρό πριν συμβεί στη συμπεριφορά ή πριν φανεί στη ζωή μας.Στην επιφάνεια όλα μπορεί να κυλούν εκνευριστικά ήρεμα και ίδια, η ανάγκη για αλλαγή όμως, έχει παρεισφρήσει και είναι εμφανής! Ξέρετε που; Είτε μέσα στη δυσφορία που μπορεί να νιώθουμε ή ακόμα και στην αίσθηση τέλματος και απουσίας συναισθήματος..εκεί θα την αναγνωρίσεις.. 

Στη δουλειά μου έχω δει στυλωμένα πάνω μου μάτια, αποφασισμένα για το μετά και ας μην ξέρουν πάντα οι άνθρωποι τί και πώς θα αλλάξουν! Με τα ίδια μάτια έχουν κοιταχτεί πριν στον καθρέφτη τους, ολοκληρώνοντας ένα μισοτελειωμένο παζλ από πράγματα που τους έχουν κουράσει και αποφασίζοντας να αναλάβουν δράση. Για κάποιους η αφορμή της αλλαγής είναι κάτι ευχάριστο, όπως ένας έρωτας που παρασέρνει τα πάντα με την άφιξή του. Για άλλους, κάτι αιφνίδιο και τραυματικό που απαιτεί την προσαρμογή τους χωρίς να τους επιτρέψει να προετοιμαστούν.  

Πώς αφήνεις πίσω το γνώριμο; Πώς ν’ αντέξεις το φόβο του αγνώστου; Το φόβο ότι θα αποτύχεις; Δεν είναι πάντα εύκολο να αφήσεις πίσω ένα κομμάτι ζωής ή εαυτού, ακόμη και αν αυτό στο οποίο κατευθύνεται σε γεμίζει ελπίδες.Το γνωστό μπορείς ή νομίζεις ότι μπορείς να το ελέγξεις. Το άγνωστο πώς; 

Αγκαλιάζοντας την αμφιβολία! Ένα μικρό τσιμπημα φόβου είναι απαιτούμενο, αναγκαίο και φυσιολογικό. Να θυμάσαι πάντα γιατί ξεκίνησες. Αξιολογώντας τη ζωή σου ή τα προσωπικά σου χαρακτηριστικά σε θετικά και αρνητικά, σε αυτά που θες να κρατήσεις και εκείνα που θέλεις να αποβάλλεις, συχνά θα καταφέρεις να επανατροφοδότησεις τον εαυτό σου με το απαιτούμενο κίνητρο.  

Η απαραίτητη αμφιβολία θα ‘ρθει να τεστάρει το πόσο βαθιά επιθυμείτε την αλλαγή σας. Οραματιστείτε πως θέλετε να δείτε τον εαυτό σας. Τοποθετήστε τον εαυτό σας στο σημείο που θέλετε να φτάσετε και σκεφτείτε βήμα βήμα πώς θα τα καταφέρετε. Ο εγκέφαλός σας θα είναι ο μεγάλος σας σύμμαχος. Μην υποτιμάτε τη δύναμή του να προετοιμάζεται για τις “εικόνες” που τον ταΐζεις και όσα θα ακολουθήσουν. 

Στην αμφιβολία εντάσσονται και αντιστάσεις! Να τις περιμένετε και αυτές!  Αν εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, εχθρός της αλλαγής είναι η συνήθεια! Το ασφαλές! Αυτό που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε! Κι ας κοστίζει! Κι όμως, εξελικτικά είναι ίδιον της ανθρώπινης φύσης να αποζητά το καινούργιο. Η  ίδια η φύση μας παράσχει αυτή τη διέγερση. Αλλάζουμε κάθε μέρα. Η ζωή μας αν το καλοσκεφτείτε είναι μία σειρά από αλλαγές και αποχωρισμούς για τους οποίους νομίζαμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Αφήσαμε τη μήτρα και την ασφάλεια της για να γεννηθούμε, το χέρι της μάνας μας για να περπατήσουμε, την ασφάλεια του πατρικού για να απογαλακτιστούμε και να χαράξουμε τη δική μας πορεία με τη δική μας περπατησιά. Ο ίδιος ο πολιτισμός μας παράγει συνεχείς διεγέρσεις για το νέο και το άγνωστο.  

Αν εσείς παρ’ όλα αυτά συνεχίζετε να έχετε αντιστάσεις, θα σας έλεγα να τις ακούσετε, να τις αξιολογήσετε, αλλά να μη σας καταβάλλουν. Ο φόβος φυλάει τα έρημα, λένε. Ίσως αυτές οι αντιστάσεις δείχνουν ότι δεν έχει ωριμάσει ακόμα η επιθυμία σας για το επόμενο κεφάλαιο. Ο φόβος του άγνωστου πάντα υπάρχει και υπάρχει για να προστατεύει. Ξεχωρίστε μέσα σας αν αυτό που αισθάνεστε είναι λογικό ή όχι.  

Ψάξτε επίσης για συμμάχους! Συχνότερα οι οικείοι μας αντιστέκονται και αυτοί στις δικές μας αλλαγές. Δύσκολα θα βρεις συνοδοιπόρο που δεν θα απειληθεί και δεν θα εισπράξει επιθετικά την αλλαγή που εσύ θέλεις να κάνεις. Αν θέλετε τη σύμπραξή τους πρώτοι εσείς θα πρέπει να τους εξηγήσετε τη διαδικασία στην οποία βρίσκεστε, με ποιον τρόπο μπορούν να σας βοηθήσουν και κυρίως ότι τους θέλετε μαζί σας. Αν, όμως, αντιδρούν, σας αμφισβητούν ή σας χλευάζουν, ίσως είναι καλό να σκεφτείτε ότι όποιος σαμποτάρει την προσπάθειά σας, όποιος πριονίζει την αυτοπεποίθηση ή την αποφασιστικότητά  σας, ανήκει σε αυτά ή σε αυτούς που θα αφήσετε πίσω. 

Η αλλαγή είναι μία αργή και επίπονη διαδικασία. Έχει μπρος και πίσω. Είναι ταξίδι και διαδρομή.  Δεν είναι μόνο προορισμός. Κερδίζεις και στη διαδρομή! Μαθαίνεις από τις ενδιάμεσες δυσκολίες και από το πώς τις αντιμετωπίζεις. Από κάθε εμπόδιο κερδίζεις… 

Καλή χρονιά! 

Δήμητρα Ζάφειρα – Κλινική Ψυχολόγος
info@dimitrazafeira.gr /  +30 694 942 4699
Καλέστε για μια δωρεάν 15λεπτη συμβουλευτική για
θέματα και απορίες που σας απασχολούν!

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× WhatsAPP chat! Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;