Close

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΙΑ; ΚΑΙ ΠΩΣ;

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που προεξάρχει σε συνεδρίες με έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι το φαινόμενο της απιστίας. Στο σύγχρονο αστερισμό των σχέσεων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο προσκήνιο, την ταχύτητα και την αυξημένη προσφορά να χορεύουν χέρι-χέρι στον καλαματιανό της δυσκολίας (που ούτως ή άλλως έχουν οι σχέσεις), η απιστία για πολλούς δεν είναι απλά μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Είναι σχεδόν σαν να έχουμε πειστεί ή να θεωρείται κοινή γνώση ότι κάποια στιγμή θα απατηθούμε στη ζωή μας και σπάνια προάγεται στον κοινό νου το πώς να αποφύγουμε την απιστία!

Το δε προνοείν και προλαμβάνει κρείττον εστί του θεραπεύειν!

Για να αποφύγουμε την απιστία, πρέπει να δουλέψουμε στην πηγή του κακού, στο γιατί δηλ. απατάει κάποιος.

1. Είτε μιλάμε για άνδρες είτε για γυναίκες η απιστία κρύβει θυμό, παθητική επιθετικότητα, τάση για εκδίκηση, συναισθηματική απομάκρυνση, βαρεμάρα, χαμηλή αυτοπεποίθηση, πίεση από γκρίνια κ.ά. Προσέξτε όταν τα παρατηρείτε αυτά στη σχέση σας, είναι κακή βάση για τη συνέχεια ούτως ή άλλως. Τα αρνητικά συναισθήματα μολονότι μας κάνουν να νοιώθουμε άβολα έχουν τεράστια λειτουργική αξία, γιατί λειτουργούν σαν προειδοποιήσεις ασφαλείας. Μην τα αποφεύγετε, ακούστε τα!

2. Η ευθύνη κάθε ανθρώπου είναι να καλλιεργήσει τον εαυτό του, το χαρακτήρα του, την εμφάνισή του, να δουλέψει την προσωπικότητά του. Η πρόκληση στη σχέση είναι αυτό να γίνει ταυτόχρονα, γιατί αν μένει κάποιος “πίσω”, είναι προφανές ότι θα χαθεί ο θαυμασμός του ενός προς τον άλλο. Οι σχέσεις είναι συγκοινωνούντα δοχεία, όπου η στάθμη μεταξύ των μελών θέλουμε να είναι ίση – όσο γίνεται.

Special tip για παντρεμένους: Η τεκνοποίηση είναι αναμφισβήτητα ένα χαρμόσυνο και ευλογημένο γεγονός με αυξημένες απαιτήσεις. Μην αμελείτε τη γυναικεία σας υπόσταση ή το σύζυγο ή εσείς άντρες την ευάλωτη σύζυγο μετά την τεκνοποίηση.

3. Μην παρατάτε ενδιαφέροντα, φίλους, κι ό,τι εσάς σας κάνει να είστε καλά! Ένας άντρας θα θέλει να είναι με μία γυναίκα που έχει και δική της ζωή, μια γυναίκα που θαυμάζει, όχι μια γυναίκα δεδομένη και αρτηριοσκληρυντική που τον κυνηγάει από πίσω.

4. Μιλήστε γι’ αυτά που σας απομακρύνουν από τον άλλον ή σας θυμώνουν. Πρώτη αιτία απιστίας στις γυναίκες είναι ο θυμός και το γεγονός ότι αισθάνονται συναισθηματικά ακάλυπτες από το σύντροφό τους.

5. Αποφύγετε την ελεγκτική ή εξαρτητική συμπεριφορά. Μην κρέμεστε πάνω από το σύντροφό σας. Αυτό δε θα εξασφάλιζε ότι δε θα απατούσε, ίσα-ίσα από αντίδραση αυτό θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην απιστία. Σκεφτείτε λίγο τον εξής φαύλο κύκλο: κρέμεστε από πάνω του, τον ανεβάζετε στον πήχη, κατεβαίνετε και θαμπώνετε εσείς, εκείνος γεμίζει αυτοπεποίθηση, απογοητεύεται από εσάς και μπαίνει στον πειρασμό να σκεφτεί να δοκιμάσει τις “δυνάμεις” του εκεί έξω.

6. Δουλέψτε με τον εαυτό και τις ανασφάλειές σας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι εκλυτικός παράγοντας. Μπορεί να οδηγήσει και στο να απατηθείς και στο να απατήσεις.

7. Μην αφήνετε τρίτους να μπαίνουν στη σχέση σας, εκφράζοντας απόψεις, δυναμιτίζοντας καταστάσεις κ.τ.λ. Αυτό “σπάει” το ζευγάρι, δημιουργεί διασπαστικούς δεσμούς με εξωτερικούς πόλους, απομακρύνει τους δύο. Τότε είναι που δημιουργούνται και κενά στην επικοινωνία, εντάσεις και απόσταση, με αποτέλεσμα εύκολα να τρυπώσει κάποιος.

8. Χρησιμοποιείστε με προσοχή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην ανάγκη θεσπίστε δικούς σας κανόνες για το πως θα κινείστε και θα φαίνεστε μέσα σε αυτά σαν οντότητες και σα ζευγάρι.

9. Παίξτε το παιχνίδι της κατάκτησης, μη βολεύεστε! Φροντίστε τη σχέση, περνώντας προσωπικό χρόνο με τον άλλο ή κανονίστε κάτι που θα έχετε να προσμένετε. Να θυμάστε ότι είστε εραστές. Γίνετε εσείς η ερωμένη του άντρα σας. Περάστε από τη δουλειά του για ένα φιλί, στείλτε του ένα δώρο, ένα μήνυμα που θα πείτε ότι τον σκέφτεστε ή το πόσο ανυπομονείτε να τον συναντήσετε το βράδυ.

Tip: Κινήσεις που είναι ορατές από τους άλλους, μέσα σε όλα λειτουργούν αποτρεπτικά να μπλέξουν μαζί του.

Μερικά ΠΡΑΚΤΙΚΑ αλλά ΔΙΟΛΟΥ ΕΥΚΑΤΑΦΡΟΝΗΤΑ TIPS:

Όταν κάποιος είναι έτοιμος να σας απατήσει, θα τείνει να προκαλεί τσακωμούς για να έχει εσωτερικά μία δικαιολογία γι’ αυτό που πάει να κάνει (του ότι δηλ. δε δουλεύει η σχέση).

–        Πείτε πρώτες ότι κάτι δεν πάει καλά! Οι άνδρες αρέσκονται στο να λύνουν προβλήματα, είναι από τη φύση τους έτσι. Όταν του δημιουργείτε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στα χέρια του, ούτε τη διάθεση να απατήσει έχει, ούτε την αυτοπεποίθηση. Όταν κάτι πάει να χαθεί, τείνουμε να το προστατεύσουμε, ειδικά τα γνήσια αρσενικά που είναι προστάτες! Ο άλλος να σας απατήσει ήθελε, όχι να χωρίσετε! Δουλέψτε όμως μετά …το γιατί…

–        Ο κοινός τραπεζικός λογαριασμός είναι επίσης ένας τρόπος “ελέγχου”. Έχετε υπόψιν ότι η οικονομική απιστία συνήθως προηγείται ή είναι ταυτόχρονη της συναισθηματικής, ειδικά για τους άντρες. Όταν ένας άνθρωπος θα χρειαστεί να προσπαθήσει πολύ για να απατήσει π.χ. να πει ψέματα, να κρυφτεί, να κρύψει χρήματα ή κινήσεις, αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Τέλος, μία ευθεία και ξεκάθαρη συμβουλή! Αποφύγετε να σχετιστείτε με ανθρώπους που είναι συστηματικοί και ανενδοίαστα ειλικρινείς “παίχτες”! Με αυτούς που παραδέχονται και ανακοινώνουν το ελάττωμά τους εξ αρχής, λες και το να το πουν εκ των προτέρων σημαίνει ότι θα το δεχτείτε ή ότι σας είχαν προειδοποιήσει. Μην έχετε αυταπάτες ή ναρκισσιστικές φαντασιώσεις ότι θα αλλάξετε έναν άνθρωπο, αν αυτός δε θέλει. Δεν έχει να κάνει με εσάς.

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× WhatsAPP chat! Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;