Close

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Ο τρόπος με τον οποίο ο κορωναϊός εισέβαλε στις ζωές όλων, μας γέμισε αβεβαιότητα και ανησυχία. Η αόρατη και ασύμμετρη απειλή που εμφανίζεται με τη μορφή του ιού, έχει εκλύσει φόβο και άγχος σε πολλούς κι έχει προκαλέσει σύγχυση, αναταραχή και “ενόχληση” στις κοινότητες, τις πόλεις και τον κόσμο που ζούμε. Η ανάγκη για επιβίωση, η οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα, η εξοντωτική διάρκεια, επίσης της πανδημίας και η απαίτηση για απόσταση στην ανθρώπινη επαφή, έχουν διαμορφώσει μια πραγματικότητα σκληρή που επηρεάζει τον καθένα από εμάς. Ας δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος και τον πανικό που προκύπτει από αυτήν την κρίση και πως να αντιμετωπίσουμε την αυτοαπομόνωση.

Σε ευθεία ανάλογη σχέση με την εξάπλωση του ιού, βρίσκεται η έξαρση του άγχους. Για να το αντιμετωπίσετε καλύτερα:

  • Παραμείνετε σε σύνδεση με την πραγματικότητα, όσο επίπονη κι αν είναι. Ενημερωθείτε από επίσημες και έγκυρες πηγές, καθώς και εκτιμήστε το ρίσκο που μπορεί να αφορά σε εσάς, ανάλογα με την εργασία, τον τρόπο που κινείστε και βέβαια το αν τηρείτε τα μέτρα προστασίας. Η άρνηση και η αποφυγή, όπως σε κάθε περίπτωση, ούτε εδώ βοηθά∙ αντιθέτως, σας αφήνει εκτεθειμένους απέναντι στον κίνδυνο να κολλήσετε ή να μεταδώσετε τον ιό λόγω της συμπεριφοράς σας.
  • Εμπιστευθείτε τα νούμερα της στατιστικής και διαβεβαιωθείτε ότι το ποσοστό επιβίωσης από τον ιό είναι υψηλό. Είναι καλό, ακόμα κι αν μολυνθείτε, να διατηρείτε την εσωτερική σας σταθερότητα συνειδητά, επιλέγοντας για κάθε αρνητική σκέψη να κάνετε μια εναλλακτική θετική και διατηρώντας την αισιοδοξία σας. Οι απόπειρες καθοδήγησης της σκέψης σας πρέπει να γίνονται εμπρόθεσμα και στοχευμένα. Να θυμάστε ότι σχεδόν σε όλα τα πράγματα που αντιμετωπίζουμε, η πραγματικότητα δεν ορίζεται μόνο από τα στοιχεία που τη συνθέτουν, αλλά και από την αντίδρασή μας σε αυτά. Έχουμε λόγο και  δύναμη πάνω στην ανάγνωση της πραγματικότητας. Γι’ αυτό άλλωστε και η ίδια κατάσταση δε βιώνεται ποτέ το ίδιο από διαφορετικούς ανθρώπους.
  • Προσπαθήστε να μοιραστείτε αυτά που σκέφτεστε και να μιλήσετε με κάποιον φίλο, μέλος της οικογένειας ή συνεργάτη για όλα αυτά που αισθάνεστε! Ο πόνος που μοιράζεται, χάνει σε ειδικό βάρος και μπορεί να ανακαλύψετε ότι δεν είστε μόνοι. Η σωματική απόσταση ή η απομόνωση δε συνεπάγεται και συναισθηματική απομάκρυνση. Έχουμε πλέον τόσα μέσα που διευκολύνουν την επικοινωνία, που ήρθε η ώρα να τα χρησιμοποιήσουμε. Ανταλλάξτε φόβους, ελπίδες, απογοήτευση ή αισιοδοξία, κάτι ωραίο που είδατε, ακούσατε ή διαβάσατε. Οι άνθρωποι είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία.
  • Ενσυνείδητα, όταν βρίσκεστε σε στιγμές έξαρσης του άγχους, στρέψτε την προσοχή σας αλλού! Ακόμα και μία στιγμιαία απόσπαση της προσοχής σας σε κάτι άλλο, μπορεί να σας κάνει να ανακτήσετε τον έλεγχο πάνω στα συναισθήματά σας. Το χιούμορ πάντα βοηθάει, εφόσον το διαθέτει κάποιος.
  • Το να διατηρείτε τους δεσμούς με την οικογένειά σας, ακόμα κι αν υπήρχε δυσκολία στις μεταξύ σας σχέσεις, είναι σημαντικό. Μιλήστε για τις ανησυχίες και τους φόβους σας, ενημερώστε τα μεγαλύτερα μέλη για τους περιορισμούς/μέτρα, αλλά και την έκταση του προβλήματος. Αν έχετε παιδιά, είναι σημαντικό να τους μιλήσετε με ειλικρίνεια, χωρίς όμως να τα γεμίσετε με μη αναγκαίο γι’ αυτά άγχος, πράγμα που σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να έχετε αντιμετωπίσει επιτυχημένα το δικό σας.
  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας τα αρνητικά συναισθήματα. Γνωρίζω ότι διανύουμε εποχή που περισσότερο είναι προσανατολισμένη στη θετική ψυχολογία. Αυτό δε σημαίνει ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι κακά. Αντιθέτως λειτουργούν ως δείκτες ασφαλείας και χρήσιμες προειδοποιήσεις, αρκεί να είστε ανοιχτοί σε αυτά και να τα αναγνωρίσετε. Να θυμάστε ότι δεν είστε οι μόνοι που ανησυχείτε και αναλόγως της καταστάσεως ότι δεν υπάρχει κάτι πιο φυσιολογικό. Επειδή, μάλιστα, μιλάμε για μια κατάσταση εκτός ελέγχου όλων, προπονήστε τον εαυτό σας με τη σκέψη ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και ίσως δυσκολέψει στην πορεία, παρά το θετικό νέο για το επερχόμενο εμβόλιο.
  • Ίσως το πιο βοηθητικό απ’ όλα στην απομόνωση είναι η προσπάθεια να διατηρήσεις ένα ημερήσιο πρόγραμμα. Αν δουλεύετε από το σπίτι, προσπαθήστε να μείνετε πιστοί στο ωράριο χωρίς να το ξεπερνάτε, να βάλετε τα όριά σας και να επιτρέπετε στον εαυτό σας στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης. Η ήπια άσκηση, επίσης, πάντα βοηθά μέσω της έκκρισης ενδορφινών και της αποσυμπίεσης που προσφέρει.

Η πανδημία έχει απευθυνθεί ευτυχώς ή δυστυχώς στα πιο πρωτόγονα κομμάτια της ύπαρξής μας∙ η ανάγκη για επιβίωση δημιουργεί άγχος και έλλειψη εμπιστοσύνης ή ανησυχία για τον διπλανό μας και τι μπορεί να μεταδώσει. Οι πιο υπεύθυνοι αγχώνονται για το τι μπορεί να μεταδώσουν οι ίδιοι. Μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουμε την εξάπλωση και το ίδιο μπορεί να κάνουμε για να καταστρατηγήσουμε το άγχος και τον πανικό. Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι ότι ο κόσμος μας, μολονότι διαφορετικός, υπάρχει ακόμα και ότι δεν μπορούμε, ούτε θα ‘πρεπε να ζήσουμε ο ένας χωρίς τον άλλον! Σε όλο αυτό είμαστε μόνοι μαζί!

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× WhatsAPP chat! Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;