Close

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Με το πάτημα ενός κουμπιού έχουμε πλέον εκατομμύρια διατροφικές πληροφορίες στην οθόνη του κινητού μας. Το ερώτημα είναι, ποιες από αυτές είναι ορθές; Με λύπη μου σας το λέω, αλλά ελάχιστες. Θα ήθελα παρακάτω να δούμε μαζί κάποιους από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους, αλλά και κάποιες αλήθειες. Και θα ξεκινήσω με μία αλήθεια!

«Το ρύζι πρέπει να μουλιάζεται σε νερό για να απαλλαχτεί από καρκινογόνες ουσίες.»

Αλήθεια. Το μούλιασμα από το βράδυ, το καλό ξέπλυμα πριν το βρασμό και η θερμική επεξεργασία σε αναλογία νερού προς ρύζι 5:1 έως 15 λεπτά το πολύ, μειώνουν τη περιεκτικότητα του αρσενικού στο ρύζι κατά 80%. Το ιχνοστοιχείο αυτό έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, σακχαρώδους διαβήτη και διάφορων μορφών καρκίνου.

«Το νερό με λεμόνι το πρωί βοηθάει στην καύση του λίπους και είναι αποτοξινωτικό.»

Μύθος. Στην καύση λίπους μπορεί να οδηγήσει μόνο το ενεργειακό έλλειμμα που μπορεί να προκληθεί είτε από μειωμένη πρόσληψη τροφής, είτε από έντονη φυσική δραστηριότητα, είτε με συνδυασμό και των δύο. Επιπλέον, τη διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού έχει αναλάβει το ανθρώπινο ήπαρ. Καμία ουσία δε μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Αν θέλουμε να δώσουμε ένα χαρακτηρισμό σε αυτό το ρόφημα θα το παρουσιάζαμε ως αντιοξειδωτικό, λόγω της βιταμίνης C που περιέχει το λεμόνι. Αλλά για να απολαύσουμε τα οφέλη της θα πρέπει να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα λεμονιού και όχι λίγες σταγόνες.

«Η καστανή ζάχαρη δεν έχει θερμίδες.»

Μύθος. Η καστανή ζάχαρη έχει τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή ζάχαρη. Αν θέλετε ο καφές σας να είναι απαλλαγμένος από θερμίδες χρησιμοποιείστε ασπαρτάμη ή στέβια, γλυκαντικές ουσίες που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά οτι δε βλάπτουν την υγεία σας.

«Όποιος έχει σάκχαρο απαγορεύεται να φάει ντομάτα και καρπούζι.»

Μύθος. Όποιος έχει σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να καταναλώσει τα πάντα, αλλά σε συγκεκριμένη ποσότητα και με συγκεκριμένους συνδυασμούς.

«Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν λιγότερες θερμίδες από τα λευκά.»

Μύθος. Το αλεύρι ολικής άλεσης έχει τις ίδιες θερμίδες με το λευκό, απλά η υψηλότερη περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες λόγω της διατήρησης του φλοιού στην άλεση εντείνει το αίσθημα του κορεσμού και μένουμε περισσότερη ώρα χορτάτοι όταν τα καταναλώνουμε.

«Τα αυγά ανεβάζουν τη χοληστερόλη.»

Μύθος. Τα αυγά δεν ανεβάζουν τη χοληστερόλη, αντιθέτως. Τα λεγόμενα «κακά λιπαρά» που βρίσκονται στα τηγανητά, στις σφολιάτες, στα γλυκά, στο κόκκινο κρέας και στα τυριά υψηλά σε λιπαρά είναι η ουσία που ανεβάζει τη χοληστερόλη.

«Αν φας το βράδυ θα παχύνεις.»

Μύθος. Το βραδινό φαγητό από μόνο του δεν επιβαρύνει το σωματικό μας βάρος. Αυτό που θα οδηγήσει στο να πάρουμε ή να χάσουμε κιλά είναι οι συνολικές θερμίδες που έχουμε καταναλώσει μέσα στην ημέρα από τα γεύματα μας.

«Η πορτοκαλάδα ανεβάζει την πίεση.»

Μύθος. Διατροφικός μύθος που προήλθε από το γεγονός οτι μετά τις αιμοληψίες συνήθως χορηγούν πορτοκαλάδα. Το πορτοκάλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ένα ιχνοστοιχείο που μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως η παραπληροφόρηση γύρω από τη διατροφή παίρνει μεγάλη έκταση. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε στο διαδίκτυο έγκυρες πηγές πληροφόρησης, είτε να απευθυνθείτε στον κατάλληλο επιστήμονα υγείας.

Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc

Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

www.kpapageorgiou.com

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× WhatsAPP chat! Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;