Close

Ζαφειρα: Κανεις δεν ανεπτυξε αυτοπεποιθηση μεσα στην ευκολια

Στους τρόπους που υπάρχουν για να τονώσουν οι γυναίκες την αυτοπεποίθησή τους αναφέρθηκε η κλινική ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα, μιλώντας στο «Πάμε Δανάη!».

Όπως έδειξε έρευνα που έγινε στη Βρετανία, σε περισσότερους από 7.000 ανθρώπους, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι από την έναρξη του lockdown αισθάνονται «χειρότερα» ή «πολύ χειρότερα» για την εικόνα του εαυτού τους.

«Αν έγινε αυτή η έρευνα μέσα στην καραντίνα έχει σίγουρα να κάνει με ευρύτερη συναισθηματική κατάσταση, οπότε μάλλον θα είχαν και υψηλούς δείκτες σε αρνητικό συναίσθημα σε αυτή την έρευνα, το οποία συνήθως συνοδεύεται με αρνητική εικόνα για την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας» ανέφερε η κυρία Ζάφειρα, ενώ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας που έδειξαν ότι το 60% των γυναικών αισθάνονται άσχημα για το σώμα τους τόνισε: «Νομίζω έχει να κάνει με την ευρύτερη συναισθηματική κατάσταση, ξεκάθαρα. Εξάλλου δεν νομίζω ότι η αυτοπεποίθηση δεν έχει να κάνει με το τι θεωρείς ότι δει ο άλλος. Ένας άνθρωπος αισθάνεται άσχημα, μια γυναίκα αισθάνεται άσχημα ανεξάρτητα επειδή εκείνη το πιστεύει. Ποτέ δεν είναι αντικειμενική η εικόνα που έχει μια γυναίκα για τον εαυτό της».

«Επειδή η εκπομπή σας, χωρίς θέλετε έγινε ορμητήριο τελευταία πολλών γυναικών που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν για διάφορα πράγματα, ήταν η κατάλληλη στιγμή θα πω και ενδεχομένως θα πω κάτι άλλο για το αισθάνομαι: αισθάνθηκαν ότι βρήκαν ένα περιβάλλον που υπήρχε ασφάλεια, εμπιστοσύνη και σεβασμός και γι’ αυτό βγήκαν και μίλησαν κάποιοι άνθρωποι» σημείωσε η κυρία Ζάφειρα, προσθέτοντας πως «το πρώτο και σημαντικότερο -και δεν θα μείνω καθόλου σε επιφανειακά πράγματα που αφορούν την εικόνα του σώματος και τέτοια πράγματα- είναι να δηλώσουμε ότι αυτοπεποίθηση έχει εκείνη η γυναίκα που έχει μάθει να κουβαλάει την ιστορία της, όχι σαν είναι ρούχο φόρεμα αλλά σαν να είναι το δέρμα της».

«Που σημαίνει ότι έχει μάθει να κουβαλάει εκείνα τα κομμάτια της ιστορίας της, που δεν είναι μόνο τα καλά και τα εύκολα, αλλά που κρύβουν δυσκολίες, εκείνα τα κομμάτια στα οποία αμφισβητήθηκε, πέρασε δύσκολα, εκείνα τα κομμάτια στα οποία αισθάνθηκε αδύναμη» πρόσθεσε η κλινική ψυχολόγος, συμπληρωνοντας πως «μέσα από αυτά τα κομμάτια είναι η διαδρομή για να περάσει στην αυτοπεποίθηση, γιατί κανένας δεν ανέπτυξε αυτόπεποίθηση, ούτε αναπτύσσεται αυτό το χαρακτηριστικό μέσα στην ευκολία».

«Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι η αυτοπεποίθηση είναι ίδιον μόνο των ανθρώπων που είχαν εύκολες ζωές. Είναι ποιοτικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων εκείνων που έχουν την ικανότητα να κάνουν μια διαφορετική ανάγνωση της δυσκολίας στη ζωή τους, των αδυναμιών που μπορεί να έχει καθεμία από εμάς και που το βρίσκουν σαν ευκαιρία» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τους νέους γονείς και τη θέλησή τους να «χτίσουν» ένα παιδί με αυτοπεποίθηση, η Δήμητρα Ζάφειρα σημείωσε πως πολύ σημαντικό είναι να μην του λύνουν όλα τα προβλήματα. «Είναι πολύ σημαντικό με την δική σας γλυκιά επιτήρηση, να στέκεστε ένα βήμα πίσω και να αφήνετε το ίδιο το παιδί να βρίσκει τη δική του απάντηση στα προβλήματα» πρόσθεσε.

«Πολύ σημαντικό επίσης για να έχουμε αυτοπεποίθηση είναι να αποβάλλουμε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή μας» τόνισε η Δήμητρα Ζάφειρα, εξηγώντας ότι είναι εύκολο να τους αναγνωρίζουμε. «Οι άνθρωποι αφήνουν ένα αποτύπωμα στο χώρο έχουν μια αύρα. Ο τοξικός άνθρωπος δεν είναι φως. Δεύτερον είναι οι άνθρωποι που έχουν για κάθε λύση δέκα προβλήματα, είναι οι άνθρωποι που θα έχουν την τάση να κολλήσουν στα αρνητικά σου ή ότι δεν έκανες το κάθε τι με το δικό τους τρόπο» συμπλήρωσε.

×

Hello!

Click one of our contacts below to chat on WhatsApp

× WhatsAPP chat! Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;